750 grammes
All our cooking blogs Edit post Follow this blog Administration + Create my blog

2016-06-13T08:30:03+02:00

Zupa a la Reine

Posted by Gotowanie na ekranie

Bawiąc kilka razy do roku we Wiedniu, jadłam często tę zupę i tam nauczyłam się ją gotować. Ze wszystkich niemieckich zup ta nam najwięcej smako­wała ; myślę, że i wam, moje miłe gosposie, przypadnie do gustu.

Ugotować zwykły rosół z kury, ale tak rozgotować kurę, aby mięso od kości odstało; zdjąć skórkę z piersi i udek, mięso obrać z kości i usiekać na masę. Osobno ugotować 8 deka ryżu bardzo miękko, wziąć trochę mięsa usiekanego i ryżu i tłuc w moździerzu, utłuczone rzucać do rosołu.

Na jedną kurę bierze się łyżkę masła śmietanko­wego, utrzeć go na pianę z 2 żółtkami, a mieszając ciągle, zalewać wrzącą zupą. Gotować już nie potrzeba, ale włożyć z garnkiem w gorącą wodę i mieszać ciągle. Wazę ogrzać przed wylaniem do niej zupy. Do tej zupy podawać grzanki z bułki krajanej długo jak makaron i ususzonej na maśle.

See comments

To be informed of the latest articles, subscribe:
comments

Girl Gift Template by Ipietoon - Hosted by Overblog