Ugotować rosół zwyczajny z dróbek, cielęciny, kości lub kawałeczków mięsa. Rosół musi mieć dużo jarzyny. Wziąć 2 duże kalafiory, ugotować „jak w poprzedniej zupie, zagotowane kalafiory w wodzie połupać w drobne kawałeczki i wrzucić do gotującego się rosołu, tj. rozgotować ie zupełnie. Wtedy przetasować te kalafiory przez rzadkie sito, zalewając ciągle rosołem, dopóki wszystkie kalafiory nie będą przetasowane a zupa będzie gęsta. Następnie wziąć łyżkę masła, zrobić białą zasmażkę z najpiękniejszej mąki, rozpuścić tą zupą i zagotować. W wazie rozbić dobrze 2 żółtka z łyżką zimnej wody, a potem lać na to zupę, mieszając ciągle, aby zupa nie ścięła się, ale była jednolita. Do tej zupy podają się paszteciki. Zobacz także przepisy na inne zupy na stronie http://przepisybabci.com
2016-06-13T08:36:09+02:00
To be informed of the latest articles, subscribe:
comments